Kosmaj, Topola, Oplenac, Etno Selo B
kontakt informacije
Telefon: 060-608-540-0
Ime: Dragan
Mesto: Beograd
Cena: 1000 din.
Datum: 05.09.2014. u 17:23
Pregledano: 687
Slika: Kosmaj, Topola, Oplenac, Etno Selo B

Na oko sat vremena od Beograda nalazi se planina Kosmaj, na 626 metara nadmorske visine. Manastir Tresije nalazi se na obroncima planine Kosmaj. Smatra se da je manastir Tresije nastao krajem 13. I početkom 14. veka. On pripada grupi od četiri manastira (manastir Pavlovac, manastir Kasteljan, manastir Tresije i manastir Velika Ivanča) kojima je Despot Stefan vrhove planine Kosmaj stavio pod zaštitu svetog krsta. Manastir Tresije je posvećen saboru Svetih Arhangela, pa zato slavi četiri slave: Sv. Arhangela Gavrila, slavu Sv. Ilije, slavu Sv. Simeona i slavu Sv. Arhangela Mihajla. Ovaj manastir je dobio ime po potoku koji izvire pored manastira, pa tako, u manastiru možete probati vodu sa tog izvora.

Crkva Svetog Đorđa na vrhu Oplenca, iznad Topole, dominira ovim delom Šumadije. Velika petokupolna crkva centralne osnove, obložena je belim venčačkim mermerom, a unutrašnjost je prekrivena mozaicima (40 miliona kockica u 15.000 nijansi). Ovde su i kopije najlepših fresaka iz 60 srpskih manastira, 725 kompozicija sa 1500 figura. Gradnja je trajala godinama, ali zato ova građevina predstavlja svojevrsnu antologiju srpskog srednjovekovnog freskoslikarstva.

Gradić Aranđelovac, 85 km od Beograda, osnovan je u vreme kneza Miloša, a danas je spojen sa Bukovičkom Banjom. Poznat je po venčačkom belom mermeru, lekovitoj vodi i pogodnoj klimi. Aranđelovac je poznat i po smotri Mermer i zvuci, koja je pod zaštitom UNESCO-a ali i po Orašcu – mestu udaljenom 6 km od varoši, u kom je doneta odluka o dizanju Prvog srpskog ustanka.

Etno selo Babina reka nalazi se na površini od jednog hektara u lazarevačkoj opštini u selu Trbušnica, između Lazarevca i Aranđelovca. Građeno je u poslednjih 10 godina, a sa radom je počelo juna 2010.god. smešteno je na samom kraju sela, izolovano prirodom od svega urbanog.

U sklopu kompleksa je uređena bašta sa fontanom i prirodnim hladom kapaciteta preko 200 mesta, bina za kulturnoumetnički program, parking i suvenirnica, a započet je i veliki zavičajni muzej.

Veoma bogat jelovnik prilagođen je ovakvom ambijentu, pa tako možete probati razne specijalitete od piletine, svinjetine, junetine i ribe, kao i jela sa roštilja.

 PROGRAM PUTOVANJA:

  • Polazak u 08.00h  sa velikog parkinga ispred Sava centra (savska strana), vožnja avalskim putem prema Sopotu i dalje na Kosmaj
  • Obilazak manastira Tresije
  • Nakon posete put nastavljamo prema Topoli radi posete crkvi Sv. Đorđa na Oplencu
  • Nakon posete crkvi Sv. Đorđa put nastavljamo prema Aranđelovcu i dalje do etno sela “Babina reka”
  • Ručak u etno selu je fakultativan, nakon ručka put nastavljamo za Beograd. Dolazak ispred Sava centra na veliki parking prema reci Savi, oko 19.30h

CENA: 1000 din.