Ibarskom Dolinom U Istoriju Pravosla
kontakt informacije
Telefon: 060-608-540-0
Ime: Dragan
Mesto: Beograd
Cena: 5990 din.
Datum: 05.09.2014. u 17:31
Pregledano: 580
Slika: Ibarskom Dolinom U Istoriju Pravosla

Manastir Žiča se nalazi u centralnoj Srbiji, između Kraljeva i Mataruške Banje. Putem preko reke Ibra, na 4. kilometru južno od Kraljeva. Manastirska crkva je posvećena Svetom Spasu – Vaznesenju Gospodnjem, a podigao je kralj Stefan Prvovenčani sa svojim bratom Svetim Savom, između 1208. i 1215.godine.

Manastir Studenica se nalazi kod mesta Ušce na Ibru, na putu Kraljevo – Raška, nedaleko od Ibarske klisure (11,5 km). Sagrađen je na desnoj obali rečice Studenice, koja se kod Ušca uliva u Ibar. Od Kraljeva je udaljen 66, a od Beograda 236 kilometara. Studenicu, crkvu posvećenu Bogorodici Dobrotvorki je između 1183. i 1191.godine, podigao veliki župan Stefan Nemanja kao svoju glavnu zadužbinu i dinasticki mauzolej. Put dalje nastavljamo prema manastiru Đurđevi stupovi.

Manastir Đurdevi stupovi zadužbina je Velikog Župana Stefana Nemanje i nalazi se na šumovitom brežuljku iznad Novog Pazara. Kompleks čine crkva Sv. Georgija, trpezarija, manastirski konaci, cisterne sa ulaznom kulom. Manastir je sagrađen 80-tih godina 12. veka. Po spoljašnjem izgledu hram je jednobrodna crkva sa trodelnim oltarskim prostorom. U prednjem delu crkve nalazile su se dve visoke kule – stlpa (stupa) što je celoj građevini davalo romanicki izgled.

Manastir Sopoćani se nalaze na izvoru reke Raške, u blizini Novog Pazara (15 km), na ograncima planine Golije. Ime: Manastir je dobio ime po reci Sopote, kako se prvobitno i zvao manastir, koja u starom srpskom jeziku označava mesto izvorišta, a njih je bilo, a i sada ih u kraju ima na desetine. Od njega kao izvorišta ponornice, potiče reka Raška, pritoka Ibra. Crkvu posvećenu Svetoj Trojici, podigao je Uroš I Nemanjić oko 1255.godine. Naš sledeći cilj je hotel u Vrnjačkoj banji, dolazak u hotel smeštaj, večera noćenje.

Manastir Ljubostinja nalazi se 4 km severno od Trstenika, pored Ljubostinjske reke, između živopisnih šumovitih brda. Crkva Uspenja Presvete Bogorodice manastira Ljubostinje, zadužbina kneginje Milice, žene kneza Lazara, podignuta je posle 1387.godine.  Manastir je dobio ime po reci Ljubostinji, pored koje je sagrađen.

OPIS IZLETA:

  1 . Dan / subota  Polazak 07.00h  ispred Sava centra (savska strana) vožnja prema Banovom brdu i dalje ibarskom magistralom do manastira Žiča, poseta manastiru.

Nastavak puta dolinom Ibra prema manastiru Studenica, dalje nastavljamo prema manastiru Đurđevi stupovi, zatim manastir Sopoćani. Naš sledeći cilj je hotel u Vrnjačkoj banji, dolazak u hotel smeštaj, večera, noćenje.

 2 . Dan / nedelja    Doručak, napuštanje soba do 10.00h. Šetnja predivnim banjskim parkom sa razgledanjem lekovitih izvora, pauza za ručak pre polaska (oko 15.00h.) za manastir Ljubostinju.

Nakon posete put nastavljamo dalje prema Beogradu do Sava centra, na mesto polaska, planirani dolazak oko 20.00h.

CENA IZLETA……………..5990 dinara